Rondleiding

Juist omdat onze manege ook voor gehandicapten is, is alles op onze manege hierop ingesteld.

Alles is rolstoelvriendelijk.
Vanaf de entree tot toiletten, de toegang tot de stallen en de tillift. Tevens beschikken we over aangepast harnachement (tuig voor paarden), zoals extra dikke dekjes en verschillende handsingels.
Mocht het vervoer naar de manege een obstakel zijn; geen probleem! Wij hebben een bus die je op kan komen halen en na de les weer terug kan brengen. Vraag naar de mogelijkheden!

 

Stallen en Zadelkamer

Manege Lis Hartel beschikt over 20 stallen.
De stallen zijn ruim zodat de paarden makkelijk kunnen draaien of kunnen liggen als zij daar behoefte aan hebben. Omdat paarden kuddedieren zijn, zijn de binnenstallen in twee rijen langs het gangpad geplaatst zodat de paarden elkaar kunnen zien. Ook zit er een rooster tussen de stallen, zodat de paarden contact met hun buurman of -vrouw kunnen hebben.

Aan de staldeur heeft ieder paard zijn eigen poetsspullen hangen. In de zadelkamer hangen de hoofdstellen en zadels overzichtelijk op naam, zodat deze makkelijk te vinden en op te ruimen zijn.

 

Stallen Manege Lis Hartel

Binnenbak en buitenbak

Manege Lis Hartel heeft een buiten- en een binnenbak van 20 bij 40 meter met een kwaliteitsbodem. Bij iedere manege zul je in de bak altijd letters zien. Deze worden gebruikt om een bepaalde route tijdens de les aan te geven. Normaliter zie je alleen letters.

De buitenbak (eb en vloedbak) is in 2021 opnieuw aangelegd. 

Om onze ruiters extra te ondersteunen hebben we niet alleen een letter maar ook een plaatje toegevoegd. Zoals een Konijn bij de letter K.

Hierdoor kan op verschillende manieren duidelijk gemaakt worden waar de ruiter naartoe moet sturen.

Om ervoor te zorgen dat alles goed zichtbaar is beschikken we ook over extra goede verlichting. Zowel het plafond van de binnenbak als de letters en plaatjes beschikken over verlichting, zodat slechtziende ruiters goed overzicht hebben.

Binnenbak Manege Lis Hartel

Voor ruiters met een gehoorapparaat hebben we een ringleidingsysteem zodat zij de instructrice direct en duidelijk op hun gehoorapparaat horen.

De binnenbak ligt aan de kantine, zodat alle ouders, vrijwilligers en andere geïnteresseerden vanuit een warme kantine naar de les kunnen kijken.

 

Opstapperron en tillift

Wanneer het voor jou niet handig of mogelijk is om vanaf de grond op het paard te komen dan hebben we een opstapperron. Deze is vanaf de voordeur bereikbaar met een rolstoel en is ongeveer een meter hoog.

Ook bevindt zich hier de tillift. Vanuit een rolstoel word je in het harnas vast gemaakt en met de tillift op het paard getild.

Heb je geen lift nodig en is het voor jou wel makkelijker om vanaf een hoogte op te stappen maar is een gewoon opstapkrukje geen optie; dan kun je vanaf het opstapperron op het paard geholpen worden.

Onze paarden zijn gewend om langs het opstapperron te staan en vinden het geen probleem dat ruiters vanaf deze verhoging of vanuit de lift op hun rug gaan zitten.

Buiten

Onze manege heeft de perfecte ligging in de natuur en het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Regelmatig vinden er lessen in de bossen plaats. Zowel met de zogenaamde staplessen (waarbij de ruiters met begeleiding naast het paard stapvoets lopen) als de meer gevorderden rijden hun les in het mooie bos rondom de manege. Ook hebben we een buitenbak, een eb en vloedbak, waardoor we het hele jaar door de mogelijkheid hebben om buiten les te kunnen geven. 

Tillift Lis Hartel

Wil je meer lezen over Manege Lis Hartel?

Geschiedenis De vorming en tot standkoming van Lis Hartel als plus manege
Voor wie Voor wie is eigenlijk manege Lis Hartel
Team en bestuur Alle bestuurlijke informatie op een rijtje
Rondleiding Hoe ziet het er eigenlijk uit in onze manege
Voorwaarden De voorwaarden van Lis Hartel
Cookiebeleid Koekjes en kruimels voor het internetverkeer