Corona maatregelen op de manege:

Paardrijden is een sport en daarmee volgen wij de daarin opgegeven adviezen en restricties. Op deze pagina zullen wij u op de hoogte stellen van de huidige maatregelen:

 

Update 23 maart 2022

Alle maatregelen zijn opgeheven. Toch vragen we om rekening met elkaar te houden voor wie dat gewenst is.

 

Update 26 januari 2022

Binnen en buitensporten mag gelukkig weer. Ook is publiek weer toegestaan. Boven de 18 jaar is binnen nog wel de QR-code verplicht, en geldt de 1,5 meter regel voor iedereen en boven de 13 jaar is een mondkapje verplicht (behalve tijdens het sporten) bij klachten blijf je thuis. Iedereen bedankt voor de medewerking.

 

Update 15 januari 2022

Er mag weer binnen gesport worden, ook zijn er weer groepslessen mogelijk. Publiek is nog steeds niet toegestaan. 

 

Update 19 december 2021

De nieuwe lockdown, zoals deze zondag 19 december jl. van kracht is geworden heeft gevolgen voor het rooster. Gelukkig is buiten sporten met restricties nog toegestaan. Voor ruiters ouder dan 18 jaar geldt helaas daarbij een maximum van twee ruiters per les. Deze beperking geldt niet voor ruiters jonger dan 18 jaar. Alle binnenlessen kunnen dus niet doorgaan. Gelukkig kunnen wij door onze nieuwe buitenbak een deel van onze lessen door laten gaan. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw rooster voor de komende week en de tweede week van januari. De gevolgen van deze roosterwijzigingen zullen met de betrokken ruiters zo spoedig mogelijk worden gecommuniceerd. Uiteraard zijn wij tijdens het gebruik van de buitenbak ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit kan er toe leiden dat lessen alsnog op korte termijn moeten worden afgezegd. Wij vragen jullie begrip in deze onzekere periode.

 

Update 27 november 2021

Naast de al bestaande maatregelen, gelden er vanaf zondag 28 november 2021 aanvullende maatregelen vanuit de overheid. Een mondkapje dient binnen gedragen te worden door iedereen boven de 18 jaar, de 1,5 meter dient wederom in acht te worden genomen. Tevens mag er niet meer na 17:00 uur gesport worden. 

 

Update 13 november 2021

Op sportlocaties buiten hoeven sporters niet verplicht gecontroleerd te worden op het coronatoegangsbewijs. 

Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca. Vanaf 13 november jl. is er ook geen publiek toegestaan, dit geldt voor binnen en buiten. 

In de binnenruimtes van een sportlocatie is het verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien voor sporters. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca moet het coronatoegangsbewijs getoond worden.

 

Update 26 juni 2021

Vanaf 26 juni zijn er gelukkig weer versoepelingen mbt corona. Voor de manege houdt dit het volgende in: mondkapjes hoeven niet meer gedragen te worden en de kantine plus stalgebouw gaan weer open. Omdat we wel de 1,5 meter willen waarborgen, vragen we iedereen om de volgende verzoeken in acht te nemen: maximaal 8 personen in de kantine en maximaal 3 personen in de andere binnenruimtes. Ook vragen we om verder alles buiten te doen zoals iedereen al gewend was te doen zoals borstelen en opzadelen/afzadelen etc. Ook als ouder/begeleider kan er weer gekeken worden naar de les maar met maximaal 1 persoon. Tevens vragen we iedereen niet langer op de manege te blijven dan nodig is zodat we drukte kunnen vermijden. We hopen op ieders medewerking.

 

Update 28 mei 2021

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd bekend gemaakt dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni gezet kan worden. Dit is eerder dan verwacht. In stap drie zitten opnieuw versoepelingen voor de sport. Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er zowel binnen als buiten paardgereden mag worden zonder beperkingen. Daarnaast zijn wedstrijden toegestaan voor jeugd t/m 17 jaar. Op dinsdag 22 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 30 juni.

 

Update 13 april 2021

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd bekendgemaakt dat de huidige maatregelen met één week worden verlengd t/m 28 april. Rutte en De Jonge vroegen nog even geduld te hebben. Er is een openingsplan, maar dit kan pas ingaan als de piek van de derde golf voorbij is. Het kabinet gaat daarom vanaf nu wekelijks bekijken of versoepelingen mogelijk zijn. Hierbij sprak De Jonge de verwachting uit met twee weken meer versoepelingen in de sport door te kunnen voeren als de cijfers dat toelaten. Op dinsdag 20 april neemt de overheid een besluit over de periode na 28 april.

Voor de paardensector betekent dit dat de huidige coronamaatregelen ook met een week worden verlengd.

 

Update 8 maart 2021

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd bekend gemaakt dat volwassenen vanaf 16 maart weer met vier personen mogen sporten in de buitenlucht. Dat is een lichte versoepeling, nu mag dat met maximaal twee personen. Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 16 maart er weer in groepen van vier personen mag worden paardgereden. Groepslessen van vier, exclusief instructeur, zijn dan in de buitenlucht toegestaan voor volwassen vanaf 27 jaar, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. De overige maatregelen worden met drie weken verlengd t/m 30 maart. Op dinsdag 23 maart neemt de overheid een besluit over de periode na 30 maart.

 

Update 22 februari 2021

Ondanks de beperkingen die door de overheid i.v.m. corona ons worden opgelegd, proberen we toch activiteiten te organiseren op de manege. Een verzoek aan de gemeente om de beperkingen voor binnen lessen te versoepelen, is helaas niet gehonoreerd.

 

Nieuws vanuit de sector

De Sectorraad Paarden en haar dragende organisaties (KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, FNHB, Koepel Fokkerij en SNDR) hebben om verruiming van de overheidsmaatregelen voor binnenrijhallen gevraagd. Reden hiervoor is het recente wetenschappelijk onderzoek van de Oostenrijkse Paardensportverenigingen (NOEPS) waaruit blijkt dat het besmettingsgevaar met COVID-19 in binnenrijhallen (maneges) van paardensportaccommodaties minimaal is. Uiteraard houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en houden we jullie op de hoogte wanneer er wijzigingen plaatsvinden op dit gebied.

 

Huidige situatie tot 18 jaar.

Zo mag er geen lesgegeven worden in de binnenbak, maar paardrijden onder begeleiding mag binnen wel. We moeten altijd de 1,5 meter afstand houden. De instructrices bepalen aan de hand van de rijvaardigheid voor wie dit tot de mogelijkheden behoort. Heb je tijdens het rijden wel aanwijzingen van een instructrice nodig om veilig en goed te kunnen rijden (wat logisch is, want daarom zit je op les) of heb je begeleiding nodig bij het blijven zitten op een paard en het op- en afstappen, dan kan er op dit moment niet gereden worden. In de binnenbak mogen ook andere activiteiten, met inachtneming van de regels (1,5 meter, mondkapjes, geen ouders/begeleiders etc.), wel. Hier zullen we eerst mee starten, voordat we het paardrijden onder begeleiding gaan inregelen. Alle binnenruimten, behalve de binnenbak, blijven ontoegankelijk. Buiten zijn meer mogelijkheden. We gaan de activiteiten gefaseerd organiseren, we starten met de basisschooljeugd en zo verder. Iedereen per fase wordt rechtstreeks benaderd met een programma en tijdstip. Hierbij kunnen we niet garanderen dat de activiteiten elke week plaatsvinden, maar we proberen wel zo vaak mogelijk.

 

Huidige situatie vanaf 18 jaar.

Ruiters vanaf 18 jaar mogen niet binnen sporten, alle binnenruimten blijven ontoegankelijk. Wel mag met maximaal 2 personen exclusief instructeur buiten gereden worden. Lessen is daar toegestaan. Dat geldt dan voor ruiters die zelfstandig kunnen rijden en zelf kunnen op- en afstappen. De instructrices bepalen aan de hand van de rijvaardigheid voor wie dit tot de mogelijkheden behoort. Voor de hand ligt daarvoor de buitenbak te gebruiken. Helaas is deze er zeer slecht aan toe, eerst door veel regen en daarna door de sneeuw en vorst van de laatste tijd. We zijn bezig met het vinden van technische oplossingen om de bak bruikbaar te maken. Dit kost enige tijd en natuurlijk geld, wat we eigenlijk niet hebben. Als de bak weer bruikbaar is, gaan we hier ook gefaseerd te werk. Over buitenritten wordt nagedacht, maar dat is uitsluitend voor de meest ervaren ruiters. Iedereen per fase wordt rechtstreeks benaderd met een programma en tijdstip. Ook hierbij kunnen we niet garanderen dat de activiteiten elke week plaatsvinden, maar we proberen wel zo vaak mogelijk.

 

Wat gebeurt er op de manege.

Het is niet zo, dat het helemaal stilligt op de manege. De paarden worden verzorgd, krijgen eten, de stallen worden schoongehouden etc.. Om het welzijn van de paarden te waarborgen, worden ze dagelijks bereden of gelongeerd door een beperkt aantal ervaren bijrijders. Dit is wel toegestaan, even als het trainen van paarden. Samen met de instructrices hebben we hiervoor een soort bubbel gecreëerd om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen.

 

Een vraag aan de leden.

Graag ontvangen we suggesties voor activiteiten, anders dan paardrijden, die wij kunnen organiseren. Daarnaast ontvangen we voorstellen om geld te verwerven om de buitenbak zo snel mogelijk rijklaar te maken. We proberen te denken in oplossingen en niet in beperkingen, alle creatieve voorstellen zijn welkom. Houdt daarbij wel alle coronamaatregelen en onze beschikbare ruimtes in het oog.

Natuurlijk zouden wij graag een beroep doen op jullie inzet bij de activiteiten, maar helaas moeten we het aantal aanwezigen op de manege beperken.


Update 19 januari 2021

Helaas is het niet mogelijk om enige activiteiten te laten plaatsvinden. Hierdoor zullen er tot nader orde geen lessen zijn. 

De paarden zullen dagelijks verzorgt worden en hun beweging krijgen zoals ook volgens de regels ( paardenwelzijn) toegestaan is. Dit zal door Linda en Marleen gedaan worden samen met enkele vrijwilligers.

Verder is de manege voor iedereen gesloten.

 

Update 12 oktober 2020

Het aantal besmettingen in Nederland is de afgelopen tijd flink toegenomen. Om het risico op besmetting te beperken op de manege, zijn onderstaande maatregelen van kracht met ingang van 12 oktober 2020. Het zijn geen leuke maatregelen, maar we streven naar een maximaal mogelijke openstelling van de manege.

Staplessen en ritten met de menkar
We zijn nog niet echt begonnen met het herstarten van de stapgroepen, of moeten we helaas besluiten dit toch weer af te blazen. Ook de ritten met de menkar worden gestopt. We hebben moeten constateren dat de 1,5 meter regel lastig tot niet te handhaven is.

 

Algemene regels:

 1. Bij klachten zoals hoesten, koorts of verkoudheid geldt nog steeds dat iedereen thuis blijft, ook als de gezinsleden deze klachten vertonen blijft men thuis. Dit geldt ook voor (basisschool) kinderen. 
 2. Hoest en nies in je elleboog.
 3. Je houdt altijd 1,5 m afstand.
 4. Mocht je een coronatest hebben gehad en wacht je nog op de uitslag, kun je niet op de manege komen.
 5. Het binnen gedeelte van de manege (kantine, stalgang, toiletten, enzovoorts) is gesloten.
 6. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt verzocht niet meer naar de manege te komen. Het is ieders verantwoordelijkheid en de instructrices hebben geen tijd om corrigerend op te treden.
 7. Er zijn organisaties die aangeven dat er uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor ruiters met een beperking. Wij passen die uitzonderingen niet toe, omdat het virus ook geen uitzonderingen maakt.
 8. Zodra de overheid aanpassingen op de coronaregels doorvoert, gaan deze ook op de manege gelden. 

 

Regels voor ouders en begeleiders:

 1. Toegang tot terrein alleen direct rond de manege, ga niet verder het terrein van Bartiméus op.
 2. De ruiters worden afgezet en opgehaald op de parkeerplaats en lopen alleen naar het hek.
 3. De ruiters worden max. 15 minuten voor aanvang van de les afgezet en na de les meteen weer opgehaald.
 4. Er mogen geen ouders en of begeleiders het terrein van de manege op.
 5. Ouders en of verzorgers helpen dus niet bij het op- en afzadelen, poetsen etc., als ruiters dat zelf niet kunnen, wordt dit voor hen gedaan.
 6. Alle ruiters moeten zelfstandig kunnen op- en afstappen.

 

Regels voor ruiters:

 1. Ga voordat je naar de manege komt thuis naar het toilet.
 2. Schudt geen handen.
 3. Bij binnenkomst worden de handen bij het ontsmetting station ontsmet. 
 4. Je moet zelf je paard poetsen en opzadelen, afzadelen en na afloop verzorgen., kun je dat niet, dan wordt dat voor je gedaan.
 5. Alle ruiters moeten zelfstandig kunnen op- en afstappen.
 6. Na het rijden, voordat je weggaat, handen weer ontsmetten.
 7. Was je handen thuis voor en na bezoek aan de manege met zeep in ieder geval 20 seconden.
 8. Vermijd het aanraken van je gezicht.

 

Regels voor vrijwilligers:

 1. Vrijwilligers komen alleen naar de manege in overleg met de instructrices.
 2. Voor vrijwilligers gelden ook alle genoemde regels, voor zover van toepassing.